Hasznos tudnivalók

Miről ismerhető fel a Közterület-felügyelő?

A közterület-felügyelő BM rendeletben meghatározott, országosan egységes egyenruhában lát el szolgálatot. Intézkedésre jogosult hivatalos személy. A felső ruházat bal karján látható a karjelzés, mely alapján azonosítható a munkáltató és/vagy az önkormányzat, amelynek területén intézkedik. A mellkas bal felén látható az egyedi azonosító számmal ellátott közterület-felügyelői jelvény. A jelvény a közterület-felügyelői igazolvánnyal együtt érvényes. A közterület-felügyelő a fizetőparkolók területén a parkolási jogosultságot nem ellenőrzi, nem azonos a parkoló ellenőrrel.

Mit kell tudni a Szabálysértési eljárásról?

Helyszíni eljárás:

Ha szabálysértés elkövetésén rajtakapnak és elismered azt, helyszíni bírságot szabhatnak ki ellened. Helyszíni bírságot a rendőrség, bizonyos esetekben a vámhatóság, a közterület-felügyelő, a közlekedési hatóság ellenőre, a mezőőr, a halászati őr, a természetvédelmi őr stb. is kiszabhat. Ha elismered, hogy elkövetted a szabálysértést, alá kell írnod a bírságot. Ebben az esetben itt lezárul az eljárás, nincs lehetőséged fellebbezni! Mielőtt aláírod, mindenképp ellenőrizd az összeget! A helyszíni bírság összege 5.000 Ft és 50.000 Ft között lehet (de ha 6 hónapon belül ez már a második szabálysértésed, úgy 70.000 Ft is lehet!). Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén fix mértékű helyszíni bírságot szabnak ki.

Ha 6 hónapon belül ilyen szabálysértés miatt már kaptál helyszíni bírságot: a 2. elkövetésnél 2x-es lesz a bírság összege; a 3. elkövetésnél 3x-os lesz a bírság összege.

Ha bizonyítékai vannak arra, hogy nem követte el, nem ismeri el a szabálysértés elkövetését, ne írja alá a bírságot! Ebben az esetben a hatóság feljelentést tesz, elindul az eljárás.

Ilyenkor, ha elzárással nem büntetendő szabálysértésről van szó, akkor a szabálysértési hatóság elé idézhető.

Rendes eljárás:

Ha nem történt helyszíni bírságolás, feljelentés alapján indul az eljárás. A szabálysértési eljárást a kormányhivatal (korábban a jegyző), a rendőrség, a vámhatóság, vagy a bíróság folytatja le. Ha Ön ellen indul eljárás, kérheti, hogy mutassák meg az iratokat és a bizonyítékokat. Kérdezhet, bizonyítékait (tanú, irat, fotó, felvétel stb.) felhasználhatja, ügyvédet vehet igénybe, megtámadhatja a határozatot.

 Az eljárás végén vagy büntetést szabnak ki, vagy megszüntetik az eljárást.

Milyen büntetéseket szabhat ki a szabálysértési hatóság?

Pénzbírság.

A feljelentés alapján indult eljárásokban nem helyszíni bírságot, hanem pénzbírságot szabhatnak ki. A pénzbírság összege 5.000 – 300.000 Ft között lehet. Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén “fix mértékű pénzbírságot szabnak ki, amely a “kötelező mértékű helyszíni bírság duplája lehet. amelyet 30 napos határidő alatt kell meg fizetni.

Mi történik, ha nem fizeti meg a pénzbírságot/helyszíni bírságot 30 napon belül?

A bíróság tárgyaláson a bírságot elzárásra változtatja át, kivéve, ha vállalja, hogy ledolgozza a büntetést közérdekű munkában és ezt a szándékot a fizetési határidőt követő 3 munkanapon belül jelzi az állami foglalkoztatási szervnél (volt munkaügyi központ)!

5.000 Ft pénzbírságot/helyszíni bírságot 1 nap elzárásra, illetve 6 óra közérdekű munkára változtatnak át. Szabálysértési elzárás Időtartama: legfeljebb 60 nap lehet (bele kell számítani a szabálysértési őrizet és a négy órát meghaladó előállítás időtartamát). Elzárást csak bíróság szabhat ki! Elzárást nem lehet kiszabni azzal szemben, aki: hozzátartozójáról egyedül gondoskodik. Közérdekű munkát heti legalább egyszer, pihenőnapon, vagy szabadidőben díjazás nélkül kell végezni. Egy napi közérdekű munka 6 óra munkavégzést jelent.

Egyéb büntetések

Kevésbé súlyos esetekben lehet, hogy büntetés helyett csak figyelmeztetést kap. Egyes közlekedési szabálysértéseknél járművezetéstől eltiltást is kiszabhatnak. A szabálysértésben érintett dolgot elkobozhatják. Egyes szabálysértéseknél kitilthatnak egy bizonyos helyszínről (pl. sportesemény helyszínéről).


Ingyenesen hívható zöld szám:
(80) 203-957