A nyugdíjba vonult Dr.Tubák Zoltán után Märcz János vette át a Pécsi Közterület-felügyelet vezetését. A szakembert a testület sokrétű feladatairól, a lakosság számára kevésbé ismert tevékenységéről kérdeztük.

Bár a pécsiek zöme úgy tekint a közterület-felügyelőkre, mint akik semmi mást nem tesznek, csak egész nap párosával járják az utcákat és ok nélkül bírságolnak, a testület munkatársai jóval több feladatot látnak el, mint ahogy azt gondolnánk.

– Sok állampolgár úgy hiszi, hogy a közterület-felügyelők semmi mást nem csinálnak, mint büntetnek és bírságolnak, ráadásul nagyon sok esetben összekeverik őket a parkolóőrökkel. Mi alapvetően a közrend, a közbiztonság fenntartásában vagyunk érintettek, úgy, mint a rendőrhatóság – fogalmazott ezzel kapcsolatban Märcz János.

A szervezet vezetője szerint kollégái ennek értelmében figyelnek a KRESZ szabályainak betartatása, foglalkoznak az ebtartással, köztisztasági ügyekkel, a zöldterületek rendeltetésszerű használatával, különböző fesztiválok, kitelepülések ellenőrzésével.

– Léteznek kormány- és önkormányzati rendeletek, amelyekben eljárunk törvényi és rendeleti felhatalmazás alapján. Felsorolt feladatokon túl a Biokommal és az önkormányzattal kötött hármas együttműködés keretében foglalkozunk a tömegközlekedési járművek rendeltetésszerű használatával és az illegális árusítás megszüntetésével is. Nagyon szerteágazó tehát a tevékenységünk – mondta Märcz.

A közterület-felügyelet folytatta a pár évvel ezelőtt elindított Poldi bácsi-programot, a négy Poldi bácsi mellett egy Poldi néni is ügyel a rendre, aki a Hősök terén, György-telepen lát el szolgálatot.

– Természetesen megmaradtak a régiek is, Kertvárosban, az uránvárosi Szilárd Leó park és a Mecsek áruház környékén, a belvárosban és a meszesi városrészben is dolgozik Poldi bácsi, így összesen öten dolgoznak jelen pillanatban. Ők az adott területen jelzőőrként funkcionálnak, ha valamilyen rendzavarást észlelnek, akkor szólnak a kollégáimnak, illetve ha olyan súlyú a cselekmény, akkor értesítik a rendőrséget.

A zsarukkal való együttműködés napi szinten megvalósul, sokszor kell közösen intézkedniük különböző esetekben. Ha egy közterület-felügyelő intézkedik, de az állampolgár ellenáll vagy nem tudja végigvinni az eljárást, akkor szoktak rendőri segítséget kérni.

– A minap például egy fiatal férfi molesztált a belvárosban egy középkorú hölgyet. A kollégáim észlelték az esetet, eljárás alá vonták a férfit, majd hívták a rendőr kollégákat, akik előállították az illetőt. Sokszor közös őr- vagy járőrőrszolgálatot látunk el – egy felügyelő, egy rendőr párosításban, és rendezvények biztosítását is általában közösen oldjuk meg. Ezen kívül még szorosabbra igyekszünk fűzni a kapcsolatot mind a polgárőrséggel, mind a rendőri szervekkel.

A jelenlegi járőri állomány létszáma 25 fő, de kérdésünkre Märcz János elárulta, hogy a bővítés ildomos lenne, hiszen vannak még olyan városrészek, ahová viszonylag ritkábban jutnak el.

Ami pedig a térfigyelő kamerákat illeti, pillanatnyilag 54 kamera pásztázza a pécsi köztereket és utcákat, a rendszert az önkormányzat, a közterület-felügyelet és a rendőrség közösen üzemelteti, mindenkinek megvan a saját feladatköre.

– A rendszert tudomásom szerint bővíteni szeretnék, ám emellett létezik egy különálló kamerarendszer is, ami Pécsbánya, Hősök tere, István-akna vonzáskörzetében működik, ez kilenc kamerát jelent. Ez a két rendszer részben egymás mellett működik. A lényeg, hogy mi mindent megteszünk a közrend, a pécsiek biztonsága érdekében.

(Forrás: Pecsma.hu)